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1/13/11

Mexican Ingenuity / Ingenio Mexicano

It's not my intention to generalize but, I think we Mexicans are experts in creating something from nothing and nothing gets in our way when we want to fix something that has been damaged. We don't need to have the right tool or all the materials, when we get an idea in our head no one can stop us!

Where  there is a will there is a way, they say - I believe it. I don't know how many times I saw my father make this saying a reality.  If he didn't have a hammer he used a stone. If he didn't have a screwdriver he used a knife. If he didn't have... well, you get the idea. I think I inherited my father's ingenuity. Once while spending a weekend in a cabin with my husband's family I was asked to prepare a hot sauce. After roasting the peppers and tomatoes we realized there was not a blender in the cabin much less a molcajete. I had to go find a rock, which I thoroughly washed and used to mash the tomatoes and peppers in a wooden bowl. Last November I had to use a stone to pound a turkey breast because I didn't have a mallet so I managed to pound my turkey with a small stone. I have spread cookie dough with a bottle of wine; I have used a glass to mash beans, and much of that sort. But which Mexican has not done that?

It has been several weeks since my oven broke. Even if I wanted, I wouldn't dare using my "Mexican ingenuity" to fix my oven. Things like gas and electricity are better left to the experts. I have improvised with some recipes commonly prepared in the oven but I made them on the stove top. 

I won't write the recipes but I'll show you pictures. You will have to use your own ingenuity to prepare these meals.



Roasted acorn squash stuffed with chanterelle mushrooms, leeks and gruyere



Grilled flat bread topped with onions, chard, chicken and smoked mozzarella





Ingenio Mexicano

Sin intención de generalizar, creo que nosotros los mexicanos somos expertos en crear algo de la nada y nada se nos atora cuando queremos componer algo que se ha dañado. No necesitamos tener la herramienta correcta ni todos los materiales, ¡cuando se nos mete una idea en la cabeza no hay quien nos pare!  

Dicen que "donde hay gana hay maña". No sé cuántas veces vi a mi padre hacer de este dicho una realidad. Si no tenía un martillo usaba una piedra. Si no tenía un destornillador usaba un cuchillo. Si no tenía... bueno, ya tienen la idea. Creo que yo le heredé lo ingenioso a mi padre. En una ocasión, que pasaba un fin de semana en una cabaña con la familia de mi esposo, me pidieron que preparara una salsa. Después de asar los chiles y los tomates nos dimos cuenta que en la cabaña no había licuadora, mucho menos molcajete. Tuve que salir a buscar una piedra, la cual lave muy bien y la utilice para moler los tomates y los chiles en un recipiente de madera.  En noviembre del año pasado tuve que usar una piedra para adelgazar una pechuga de pavo porque no tenía un mazo, así que me las ingenié para golpear mi pavo con una piedra. He extendido masa para galletas con una botella de vino; utilizado un vaso para moler frijoles y muchas cosas por el estilo... pero ¿qué mexicano no ha hecho algo así?

Tengo varias semanas con mi horno descompuesto y, aunque quisiera, no me atrevería a usar mi "ingenio mexicano" para arreglarlo, hay cosas como el gas y la electricidad que es mejor dejarlas para los expertos. Improvisé con algunas recetas que comúnmente se preparan en el horno pero yo las hice sobre la estufa

No escribiré las recetas pero mostrare fotografías. Tendrán que usar su propio ingenio para preparar estos platillos.



Calabazas bellota asadas y rellenas con hongos anacate, puerros y queso gruyere


Pan plano a la plancha con cebolla, acelgas, pollo y queso mozzarella ahumado


14 comments:

Mexico in my kitchen said...

Oye, Prieta. Como decimos, a la Mexicana. :) Ha de ser que tenemos algun tipo de chip de supervivencia integrado.

Yo he usado un pedazo de rama para hacer huevos revueltos. Un pequeno cuchillo para hacer salsa picandola finamente.
Pero eso si con lo del horno yo tampoco me meteria a ver que es. Eso apenas los expertos. Claro puedes utilizar un horno reflector como los que usan los boy scouts quizas te sriva en la estufa.

Espero pronto nos ensenes tu nuevo horno.

Saludos,

Mely

Gloria said...

Oh my goodness Prieta! Tee Hee, you are a genius. I think it's great that you come up with the ideas you do. Your food looks delish!! Oh I wish I could express all this in the Spanish language like Mely did, but estoy muy Englese...lol. Heck I can read it, write it some and even speak it but not like I used to. Take care and have a great weekend. Looks delish.

Prieta said...

Mely - Un chip de supervivencia integrado; tal vez si. Lo que si esta claro es que por recursos no paramos!
No se pa' cuando tenga nuevo horno pero en cuanto eso suceda claro que lo compartiré. Take care.

Gloria - I don't know about genius but resourceful yes, I am. I think it's great that you want to speak Spanish. If you know even a little you should try to use it. Spanish is a beautiful language. Thanks for you nice comments. Have a great long weekend (Monday is a holiday for me)!

YayaOrchid said...

Oh my! Those acorn squah look delish! Wish our store carried chanterelle mushrooms! Hope you share more of your yummy creations!

Yoly said...

Prieta,
Ahhh!!! I want to eat that pizza topped with onions, chard, chicken and smoked mozzarella! YUMMY. You'll have to post the recipe for the flatbread, please. I would love to cook with you someday soon!! Let's please get together. (Bea and I are going to attempt a Beef Bourgignon this coming Wednesday...yeesh!! Wish us good luck.) So, where do you get chanterelle mushrooms here in SD?

I loved your story about being resourceful in the kitchen. That happens sometimes, doesn't it? We always manage to figure it out. Loved your new post.
Yolanda

Prieta said...

Yaya - Thanks for stopping by. Try finding chanterelle mushrooms in a Whole Foods Store.

Yoly - That pizza was sooo good! I'll share the recipe in another post. Wow, Beef Bourgignon! You two sure are ambitious; you'll do great. Don't forget to take pictures for Bea's new blog, I'll come to help her set it up. Let's email each other to come up with a cooking date. I get the chanterelle mushrooms at the Farmer's Market in Little Italy. Every Saturday from 9:00 to 1:00.

Pily Guzman said...

Prieta: de plano no nos vas a dar las recetas??? está bien, así ejercitamos la mente y la creatividad y a cada quién nos saldrá algo muy rico verdad?
Se vé riquísimo todo los 2 platillos !!!
Saludos cariñosos Prieta !!

Prieta said...

Pily - Ja, ja, ja! Como me hiciste reír. No es que no quiera compartir la receta pero si lo hacia aquí entonces no iba con el tema de mi relato. Compartiré las recetas en otro post. Un beso!

Gabriela, clavo y canela said...

Y ese pan quedó como un sope improvisado,,ay que hambre me dió..
saluditos!

NORA said...

Prieta, sí!! así somos los mexicanos! Se me antojó ese pan sobre grill! me encantan tipo pita!

Te cuento una anecdota Una tía mia le pidio a su sobrino un desarmador y el niño le pregunta: el de mi papá o el de mi mammá? Pues... el de tu mamá, le dice, inmediatamente abre un cajón y le entrega un cuchillo de mesa.. =)

Un saludo!

Prieta said...

Hola Gaby. Lo que yo intentaba hacer era una pizza. Pero bueno, sope esta bien.

Nora, me da gusto cuando me visitas. Te digo, nosotros los mexicanos somos tan ocurrentes. Ja,ja,ja, que buena anécdota y que chistosa!

Wendy said...

Esta chistosa la anecdota de Nora! LOL!
Y asi es, que bueno que no te complicas y logras hacer todo lo que te propones!!! Los resultados se ven deliciosos!!! Yum! tu siempre abres mi apetito, ja,ja,ja....

Prieta said...

Gracias Wendy!

Gabriela, clavo y canela said...

jaja,, sope-pizza entonces ;)